Pozovite nas: 015/319 295

Na brojnim otkupnim mestima zainteresovani mogu kupiti i semena pšenice vrhunskog kvaliteta, a po ceni koja je sasvim prihvatljiva.

U ponudi se nalazi više sorti, koje su dokazano kvalitetne i daju adekvatan prinos, te se i klijenti često upravo za neku od njih i odlučuju.

Najpre se nudi seme pšenice domaćih sorti novosadskog instituta. Ova semena razvijana su u našem podneblju i prilogođena tipu zemljišta u našoj zemlji. Takođe su otpornija na bolesti nego uvozna semena. Uz adekvatne agrotehničke mere i dobro đubrenje osiguravaju visoke prinose ali i visok kvalitet za mlinsko-pekarsku industriju.

Uvozna srednje rana sorta, koja je izdvojila po prinosu i kvalitetu je Anapurna. Propisana setvena norma je između 180 i 200 kilograma po jednom hektaru. U pitanju je seme pšenice, koje je namenjeno na prvom mestu za proizvodnju koja se smatra intenzivnom. Izuzetno je visok i genetski potencijal za prinos ovog semena, a prilično je otporno na brojne bolesti, koje se često u praksi javljaju, ali i na niske temperature, te važi za naročito isplativo.

Potpuno istu setvenu normu kao prethodno, ima i seme pšenice, koje spada u sortu Apache. Interesantno je da se radi o prilično mladoj sorti, budući da je tek pre nešto više od 10 godina registrovana u našoj zemlji. Takođe je prilično otporna na različite bolesti, a daje i odlične prinose. Uz to je ovo seme pšenice poznato po tome što izuzetno brzo sazreva.

Pored pomenutih, u ponudi naše kompanije se nalaze i semena iz Saatzuch Donau sorte i to najpre Amicus seme, koje je primarno namenjeno za korišćenje u pekarskoj industriji. Oko 200 kilograma semena po hektaru je norma za setvu, a prinosi su naročito visoki. Poželjno je da ovo seme pšenice bude sađeno u prvoj polovini meseca oktobra.

Seme pšenice Balaton je, takođe u našoj ponudi, a njegova setvena norma se kreće u rasponu od 170, pa do 200 kilograma po jednom hektaru. Isto kao i prethodno, tako je i ono najpogodnije za korišćenje u pekarskoj industriji. Poznato je po odličnom sastavu, te se u njemu nalazi značajan procent naročito kvalitetnih proteina. Što se tiče perioda sadnje, preporučuje se da to bude druga polovina oktobra.

Dostupne su i KWS sorte, koje su od nedavno u našoj ponudi i smatraju se savremenim genetskim sortama. Osim Modern semena, u ponudi imamo i Solehio seme pšenice pomenute sorte. Setvena norma je za oba istovetna i podrazumeva da je po kvadratnom metru potrebno zasaditi između 150 i 550 klijavih zrna. Tokom celog oktobra je poželjno saditi ta semena, a savetuje se i da bude primenjivan regulator rasta.