Pozovite nas: 015/319 295

Oboljenja mnogih gajenih biljaka su vrlo česta i nastaju usled klimatskih promena u vidu smene visokih temperatura i kiše.

Kada su u pitanju usevi suncokreta, jedna od najčešćih bolesti i to vrlo opasnih je i takozvana bela trulež, čiji je latinski naziv Sclerotinia sclerotiorum.

Nažalost, ovo oboljenje je prisutno svugde gde se gaji suncokret. Prema nekim procenama, čak između 15 i 20% biljaka se zaraze kada u toku godine ima mnogo padavina, a ponekad nivo zaraze bude i do 50%.

Ovo oboljenje izaziva polifagni parazit, koji ima takvu moć da napada ama baš sve organe biljke i to u apsolutno svim fenofazama tokom razvoja. Postoji nekoliko oblika bele truleži, a sve u zavisnosti od toga u kojoj fenofazi razvoja se nalazi biljka.

Posledice su izuzetno loše i podrazumevaju da se javlja nekroza tkiva, kao i vlažna trulež i to kod mladih biljaka. Ako se seme zarazi ovim parazitom, tada i klijanici vrlo brzo propadaju.

Simptomi bele truleži kod suncokreta

Gubitak turgora listova je, praktično rečeno prvi simptom bele truleži kod suncokreta. Obično je zaraženost vidljiva kod prizemnog dela stabla, jer odatle i počinje.

Često se prisustvo ovog parazita ogleda i u tome da oboleli delovi biljke trule i dobijaju tamno braon boju. Ukoliko su prisutni posebno vlažni listovi, doći će do formiranja navlake od micelije, koja je obično bela i gusta.

Najvidljivije je ipak prisustvo ovog parazita na stablu, jer njega uvek ova bolest i zahvata, tako da u vrlo kratkom roku cela biljka i vene.

Bela trulež u stabljičnoj formi se javlja i vrlo je lako uočljiva u periodu kada biljka raste. U tom slučaju se zaraza javlja i na lisnim drškama, a najpre na onim mestima gde su i ona i list oštećeni. Boja zaraženih delova je tada obično mrka, ali svetlije mrka i dolazi do formiranja crne sklerocije parazita, ali i guste micelije i to obično kod biljaka koje rastu u posebno vlažnim uslovima. Stabla koja su zaražena obično bivaju prelomljena, budući da dolazi do razaranja tkiva.

Krajem cvetanja i u periodu nalivanja zrna dolazi do pojave bele truleži glavica. Tada se na njihovoj donjoj strani obično javljaju udubljenja mrke boje u vidu pega. Njihov obim se velikom brzinom povećava, a tkivo koje je zaraženo biva mekše i truli.

Da bi se usev suncokreta zaštitio, potrebno je na vreme koristiti adekvatna sredstva. Naši zaštitari u tom pogledu nude preparat „Bounty“ i „Propulse 250 SE“.

Bounty

Pun naziv ovog fungicida je „Bounty tebukonazol“ i ima vrlo širok spektar. Osim za belu trulež na suncokretu, koristi se i za tretiranje uljane repice, ali i drugih žitarica

U zavisnosti od toga za koju kulturu, odnosno protiv kog oboljenja se koristi će i zavisiti da li je potrebno dva ili tri tretiranja, a što je sve precizno navedeno u uputstvu za upotrebu.

Nije dozvoljeno mešanje sa svim sredstvima koja imaju izuzetno alkalnu reakciju, ali i sa još po nekim, pa je neophodno pažljivo pročitati uputstvo za upotrebu i pridržavati ga se.

Propulse 250 SE

Ovaj sistemični fungicid se koristi kod suncokreta, ali i za suzbijanje određenih bolesti kod soje i uljane repice.

U njemu se nalaze dve aktivne materije i svaka od njih ima jedinstven mehanizam delovanja. Reč je o supstancama nazvanim protiokonazol i fluopiram.

Izuzev za suzbijanje bele truleži kod suncokreta, ovaj preparat se može koristiti i za suzbijanje mrke pegavosti, ali i sive truleži i oboljenja poznatog kao sivomirka pegavost suncokreta. Primenjuje se od faze 7 listova, pa sve do kraja perioda cvetanja. Predviđena je količina od jednog litra po hektaru i uz to je potrebno utrošiti 200 do 400 litara vode po hektaru.

U svakom slučaju je vrlo važno prilikom primene ovog preparata poštovati sve što je navedeno precizno u uputstvu za upotrebu.

A ako imate bilo kakvu nedoumicu u vezi sa korišćenjem i jednog i drugog preparata, naši zaštitari su tu da vam odgovore na sva pitanja.